Lekker en gezond eten = goed voor jezelf zorgen

Wie gezond eet, voelt zich meestal beter dan wie dat niet doet. Eigenlijk weten we dat allemaal wel. Maar na een drukke dag of tijdens een periode van stress willen we het nog wel eens vergeten…

vader kookt met kinderen

Terwijl lekker en gezond eten klaarmaken helemaal niet moeilijk of tijdrovend hoeft te zijn! Sterker nog, een gezonde maaltijd op tafel zetten kost vaak minder tijd dan op en neer rijden naar de snackbar of wachten tot die pizza er eindelijk is!

Planning helpt

Een goede planning helpt natuurlijk wel. Als u de juiste ingrediënten in huis heeft, tovert u snel een gezond gerecht op tafel. Maak dus een ‘eetplan’ voor de komende week en haal alle boodschappen in één keer in huis. Heeft u een rustige middag of avond? Dan kunt u misschien al – een deel van – de maaltijd van morgen bereiden.

Minder vlees

Hoewel Nederlanders niet de grootste carnivoren op aarde zijn, eten we per persoon toch gemiddeld zo’n 45 kilo per persoon per jaar. Dat is bijna 900 gram per week. Ter vergelijking: het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees.

Maar het laten staan van vlees is voor veel mensen lastig. Dat komt onder andere omdat gebraden en gestoofd vlees lekker hartig is. De kunst is dus om ingrediënten te vinden die net zo goed smaken!

Vis als alternatief

Het eerste alternatief dat zich aandient, is vis. Ook een dierlijk eiwit dat u kunt bakken, stoven en grillen. Maar verse vis is vaak een stuk duurder dan vlees. Mede daardoor staat het relatief weinig op het menu van Nederlandse huishoudens.

Een alternatief is diepgevroren vis. Die laat zich niet zo goed bakken, omdat ‘ie na het ontdooien vrij nat blijft. Maar voor stoofschotels, ovengerechten en sauzen voldoet diepgevroren vis prima! Of het nu om een curry, een lasagne of een tajine gaat.

Meer groenten

Groenten zijn supergezond én relatief voordelig. Maar we eten ze te weinig. Waarom? Onder andere omdat groenten in de Nederlandse keuken van oudsher relatief eenvoudig worden bereidt: gekookt of in de stamppot.

Maar er is zoveel meer mogelijk. In landen waar juist veel groenten worden gegeten, zoals bijvoorbeeld India en Israël, gebruiken zowel professionele chefs als thuiskokers vaak kruiden en andere smaakmakers om zo spectaculaire groentegerechten te maken.

Laat u bijvoorbeeld eens inspireren door recepten van curry-koningin Madhur Jaffrey. Of door de Israëlisch-Brits Yotam Ottolenghi, die wereldberoemd is geworden door zijn nieuwe kijk op groenten.

Eieren

Last but not least: vervang vlees eens – of regelmatig! – door eieren. Naast eiwit bevatten die, net als vlees, ijzer en vitamine A, B1 en B12. Groot voordeel is dat er nauwelijks vet in zit. Eieren kunt u natuurlijk ‘traditioneel’ bereiden (koken, bakken, pocheren, omelet), maar ook als ingrediënt in een gerecht gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Mexicaanse huevos rancheros of de Israëlische variant shakshuka. Of wat dacht u van gado gado met rijst en pindasaus? Eet smakelijk!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.