Zorg voor een financieel gezonde toekomst!

Volgens de Pensioenmonitor heeft driekwart van de Nederlandse beroepsbevolking maatregelen genomen om ook tijdens hun pensioen lekker te kunnen leven. Vaak door te sparen en de hypotheek (deels) af te lossen. Toch heeft nog lang niet iedereen een goed inzicht in zijn of haar inkomen van later.

gelukkig ouder stel

Dat inkomen kan uit meerdere onderdelen bestaan. Als u in Nederland woont, bouwt u sowieso AOW op. Daarnaast bieden veel werkgevers een pensioenregeling aan. U kunt natuurlijk ook zelf voor uw pensioen sparen. En als u uw hypotheek aflost, heeft u straks minder vaste lasten.

AOW

Iedereen die in Nederland woont, bouwt vanaf zijn 15de AOW op. Op het moment dat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, krijgt u van het Rijk een AOW-uitkering. Eind 2019 bedraagt deze voor (echt)paren € 1.687 bruto per maand, voor alleenstaanden is € 1.228. Meer hierover leest u op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Werkgeverspensioen

Spaart u via uw werkgever bij een pensioenfonds voor uw inkomen van later? Dan kunt u op Mijnpensioenoverzicht.nl zien hoeveel pensioen u heeft opgebouwd. Ook ziet u hier hoeveel AOW u krijgt en wat uw nabestaanden krijgen, mocht u komen te overlijden.

Sparen

U kunt natuurlijk ook zelf sparen voor uw pensioen. Met een uitgestelde lijfrente, bijvoorbeeld. Of door gewoon een flink bedrag op te bouwen op uw spaarrekening. Deze bedragen ziet u niet terug op de Mijnpensioenoverzicht.nl.

Hypotheek aflossen

Heeft u uw hypotheek (deels) afgelost op het moment dat u met pensioen gaat? Dan zijn uw woonlasten straks lager zijn en heeft u minder inkomen nodig.

Lagere belasting

Als u de AOW-leeftijd heeft bereikt, betaalt u over het algemeen minder inkomstenbelasting. Daardoor houdt u dus netto meer over. Maar als u aftrekposten heeft voor de inkomstenbelasting – zoals hypotheekrenteaftrek – bestaat de kans dat dit fiscale voordeel minder wordt.

Pensioengat

Heeft u een pensioengat omdat u van werkgever bent veranderd? Bent u zzp’er of heeft u een eigen bedrijf, maar geen pensioenregeling? Dan kunt u uw pensioen aanvullen of opbouwen door middel van banksparen of door een lijfrenteverzekering te sluiten.

Per jaar kunt u afhankelijk van uw zogenaamde jaarruimte fiscaal vriendelijk sparen voor uw pensioen. De ingelegde premie mag u bij de aangifte inkomstenbelasting 100% aftrekken. U moet wel belasting betalen over de uitkering die u straks ontvangt, maar het percentage is dan vaak aanzienlijk lager dan nu.

Eerder met pensioen

Veel mensen dromen ervan om eerder te stoppen met werken. Maar al voor de AOW-leeftijd stoppen met werken is financieel niet aantrekkelijk. Dat komt omdat uw werkgever een boete moet betalen.

Door het nieuwe pensioenakkoord vervalt deze boete echter vanaf 2021 onder twee voorwaarden:

  • u mag maximaal drie jaar eerder met pensioen;
  • van uw werkgever ontvangt u maximaal € 19.000 per jaar tussen het moment dat u stopt met werken en het moment dat u AOW ontvangt.

In het komende jaar maken de werkgevers hierover nadere afspraken met de vakbonden.

Complex

Of u straks zorgeloos kunt genieten van uw pensioen hangt af van veel factoren. Voor een deel worden deze door de overheid bepaald, het andere deel heeft u in eigen hand. Dat maakt dit onderwerp zo complex, want ieders persoonlijke situatie is anders.

Over het algemeen geldt: hoe ouder u bent, hoe meer het kost om pensioengaten te repareren. Mocht u geen helder beeld hebben van uw pensioensituatie, neem dan nu de tijd om alles op een rij te zetten.

Komt u er niet helemaal uit of wilt een persoonlijk advies? Neem dan eens contact met ons op. Wij helpen u graag om de zaken op een rij te zetten.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.