Een Broodfonds of een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid draagt u als ondernemer zelf. Gelukkig kunt u dit risico, met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of bijvoorbeeld een Broodfonds, afdekken.

AOV
Nieuws
Datum: 20-02-2023

De financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid draagt u als ondernemer zelf. Gelukkig kunt u dit risico afdekken. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of bijvoorbeeld een Broodfonds. Of een combinatie van beide. Wat zijn de verschillen? En tegen welke risico’s moet u zich wel – of juist niet – indekken?

Wat zijn de verschillen tussen een broodfonds en een AOV?
Belangrijk verschil tussen een Broodfonds en een AOV is de duur dat u een vervangend inkomen ontvangt. Een AOV keert uit zo lang u arbeidsongeschikt bent, uiterlijk tot de overeengekomen eindleeftijd. Vanuit een Broodfonds krijgt u maximaal twee jaar een maandelijkse schenking om inkomensverlies op te vangen. Na twee jaar stopt het broodfonds met uitkeren, ook als u nog steeds arbeidsongeschikt bent.

Ook de maximale hoogte van de uitkering verschilt. Bij een Broodfonds geldt er maximum uitkering van circa € 2.500,- per maand. Broodfondsen en andere schenkkringen sluiten aan bij de wettelijke schenkingsvrijstelling van de Belastingdienst. Jaarlijks mag u van een ander een bedrag belastingvrij ontvangen zonder dat u hierover schenkingsbelasting betaalt (€ 2.274,- in 2022). Is uw benodigde inkomen hoger dan het maximum, dan komt u dus mogelijk tekort.

Over de uitkering bij arbeidsongeschiktheid betaalt u inkomstenbelasting. De maandelijkse inleg van een broodfonds is niet fiscaal aftrekbaar, de schenkingen die u ontvangt zijn onbelast. Wist u dat de premie van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting? Dit scheelt al snel 40 tot 50% van de premie per jaar.

Is een Broodfonds een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Nee, maar het biedt wel een oplossing voor de korte termijn. Een broodfonds of een schenkkring is geschikt om een korte periode een beperkt inkomensverlies op te vangen. Ook een financiële buffer kunt u hiervoor gebruiken. Om het financiële risico van langdurige arbeidsongeschiktheid op te vangen is een financiële buffer of deelname aan een Broodfonds echter veel minder geschikt. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid kan dit oplopen tot een miljoen euro aan inkomsten die je moet opvangen. Een omvangrijk risico waartegen je je alleen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt beschermen.

Een praktijkvoorbeeld
Een 33-jarige freelance journalist heeft een inkomen van € 33.000,- bruto per jaar. Wordt hij onverhoopt arbeidsongeschikt dan valt zijn inkomen weg. Het totale verlies aan inkomen over zijn werkzame leven kan oplopen tot wel € 1,15 miljoen, uitgaande van een pensioenleeftijd van 68 jaar. Zelfs zonder een toekomstige inkomensstijging mee te nemen. Met een AOV kan hij zich hiertegen verzekeren. Regelt hij niets, dan belandt hij bij langdurige arbeidsongeschiktheid op termijn in de bijstand. Een halvering van zijn inkomen, een bijstandsuitkering is op dit moment € 1.091,71 bruto per maand.

Moet ik rekening houden met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die de overheid aankondigde?
De overheid vindt het belangrijk dat ondernemers zichzelf verzekeren tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. De invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering moet dit stimuleren. Maar de invoering van een verplichte AOV voor ondernemers is complex en kan nog jaren op zich laten wachten, zo liet het kabinet eerder weten. Ondernemers moeten in de tussentijd dus zelf iets regelen. In de plannen van het kabinet wordt straks rekening gehouden met de maatregelen die u zelf al hebt genomen om uzelf te beschermen tegen de financiële gevolgen van ziekte of een ongeval. Verstandig dus om zelf een regeling te treffen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers
De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers beschermt u tegen inkomens-verlies als u niet meer kunt werken door een ongeval of ziekte. Ook krijgt u persoonlijke begeleiding bij re-integratie. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn geschikt voor alle ondernemers: ondernemers met personeel, zzp'ers (eenmanszaak) en maten en vennoten, en ook voor directeur groot aandeelhouders (DGA).

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag